DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Khamis, Mac 10, 2016

BCK 15. Saya Bukan Cari Makan

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Nak kongsi cerita mengenai hamba Allah seorang ini yang tidak gentar kehilangan kerja. Istiqomah dengan pegangannya.

Alkisahnya…..

Apabila Mufti Muhammad Shafee '(alayh rahmatullahi) datang ke Pakistan (dari India), beliau telah dilantik sebagai ahli Lembaga Pendidikan Islam oleh Kerajaan. Lembaga ini adalah salah satu seksyen dalam Kerajaan.

Pernah sekali Kerajaan telah memutuskan untuk mengambil satu tindakan, yang bertentangan dengan undang-undang Islam. Mufti Shafee dengan segera menyanggah dan menjelaskan bahawa ia bertentangan dengan ajaran Islam, ia tidak boleh diterima pakai.

Kenyataannya itu, bagaimanapun, mendorong perdebatan antara pegawai-pegawai Kerajaan, ramai daripada mereka mula mengkritik Mufti yang dihormati itu kerana saranan yang disuarakan, kerana beliau adalah seorang ahli Lembaga Pengarah dan sebahagian dari Kerajaan.

Melihat keadaan ini, Mufti Shafee berucap secara terus terang pada perhimpunan itu dan berkata bahawa dia bersetuju untuk menjadi Ahli Lembaga Pengarah tidak lain hanya demi Islam, dan oleh itu, ia menjadi tanggungjawabnya untuk membantah apa yang tidak seiring dengan Islam, tidak kira sama ada bantahannya adalah seiring dengan Kerajaan atau tidak. Beliau menjelaskan bahawa beliau bukan seorang kakitangan Kerajaan dan tidak seperti mereka beliau tidak bimbang tentang kehilangan pekerjaannya.

Dia berkata, "Saya mempunyai surat peletakan jawatan saya di dalam poket saya dan perbelanjaan saya tidak melebihi beberapa rupee sahaja, jadi saya tidak bergantung kepada gaji dan elaun seperti anda. Saya pun boleh mendapat wang sebanyak itu dengan bekerja keras juga, namun anda tidak boleh kerana busana anda sahaja berharga dua ratus rupee, jadi, anda mungkin takut kehilangan kerja anda. "

Kan bagus jika kita ada ramai hamba2 Allah sebegini dikalangan kepimpinan kita.  Insya’Allah budaya “Saya Pun Cari Makan”, “Cash Is King” dan "If You Scratch My Back, I'll Scratch Yours" dan yang sewaktu dengannya atau seangkatannya dengannya yang memang dah lama dah berlumut kat sini akan beransur-ansur hilang dari kamus kepimpinan kita. 

جزاك الله خيرا

[Sumber: IslamCan.Com]

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India