DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Khamis, Februari 25, 2016

BSK 384. Sifatnya Dulu Kini Dan…..

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Masih nak sentuh lagi mengenai isu 1.5 juta rakyat Bangladesh yang nak masuk Malaysia ni.

Tak pasti samada ianya Flip Flop atau U-Turn atau Roundabout atau Kelentong atau lain-lain lagi atau.

Pihak sana kata mereka percaya pihak sini masih akan mengambil rakyat di sana seperti dipersetujui dalam MoU yang dah di sign minggu lepas.

Pihak sini kata ia menangguhkan pengambilan pekerja asing dari semua negara sumber.

Pihak sana kata pihak sini membuat pengumuman itu untuk menenangkan kumpulan pendesak tempatan yang menentang pengambilan pekerja asing,

Ada juga yang menyifatkan pengumuman pihak sini "mengarut".

Dan pihak sana dikatakan masih belum menerima sebarang kenyataan rasmi berhubung tindakan pembekuan pihak sini.

Hmmmm…..

Yang pasti kita dah diberitahu mengenai ciri2 sekelompok manusia yang muncul di Madinah lama dulu dah. Adanya dulu, kini dan selama-lamanya.

Semoga kita semua diselamatkan oleh Allah SWT dari tergolong dalam golongan ini. Amin.

Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Tanda-tanda orang munafik ada tiga, iaitu apabila ia berbicara ia dusta, apabila ia berjanji tidak ditepati dan apabila diberi amanah dia khianati.” [Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim]

Ditambah dalam riwayat Muslim : Walaupun dia berpuasa, bersembahyang dan mendakwa diri muslim.

Huraian Hadith:

  1. Sifat munafik ialah salah satu sifat yang sangat dibenci oleh Allah SWT. Oleh itu umat Islam hendaklah menjauhi sifat tersebut.
  2. Tanda-tanda orang munafik ialah orang yang suka bercakap bohong, memungkiri janji apabila berjanji dan tidak menunaikan amanah.

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . Empat sifat itu ialah 1. apabila dipercayai ia khianat, 2. apabila bercakap ia berdusta, 3. apabila berjanji ia mungkir dan 4. apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah ). [Hadith Riwayat Ahmad]

Huraian Hadith:

Pengajaran Hadith:
i) Amanah bermaksud tanggungjawab yang diterima oleh seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut tanpa mengabaikannya.
Ii) Amanah meliputi berbagai-bagai aspek seperti amanah tehadap Allah dan Rasul-Nya, amanah terhadap diri sendiri dan amanah terhadap masyarakat dan perkhidmatan.
Iii) Monopoli kuasa dan tanggungjawab yang luas di tangan seseorang akan menyebabkan kuasa itu tidak berkesan dan tanggungjawab tidak dapat dijalankan. Oleh itu sesuatu tugas itu hendaklah diamanahkan kepada mereka yang layak dan mampu melaksanakannya di mana ia memiliki ciri-ciri amanah, kepakaran dan ketakwaan.
iv) Tidak amanah adalah satu tanda munafik. Akibatnya seseorang itu tidak lagi dipercayai oleh masyarakat disebabkan sifat khianat yang telah dilakukannya terhadap sesuatu tanggungjawab yang diberikan kepadanya.

Faham2kan.

جزاك الله خيرا

[Sumber hadith JAKIM. Sumber berita TMI]

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India