DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Ahad, Januari 22, 2017

BCK 17. Perempuan Lebih Manis Dari Isteriku

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Kami nak mengeshare perbualan seorang suami dengan seorang syeikh. Rasa2 kami cukup menarik intipati yang diperbualkan… betul!

Bersumber dari salah satu group whatsapp kami.

Jom2…..

Seorang suami mengadukan apa yang dirasakannya kepada seorang Syeikh.

Suami: “Ketika aku mengagumi calon isteriku, sewaktu itu seolah-olah dalam pandanganku, Allah tidak menciptakan perempuan yang lebih cantik darinya di dunia ini. Ketika aku sudah meminangnya, aku melihat ramai perempuan seperti dia. Ketika aku sudah menikahinya, aku lihat ramai perempuan yang jauh lebih cantik dari dirinya. Ketika sudah berlalu beberapa tahun pernikahan, aku melihat seluruh perempuan lebih manis dari isteriku.”

Syeikh: “Apakah kamu mahu aku beritahu yang lebih dahsyat daripada itu dan lebih pahit?”

Suami: “Ya,  mahu.”

Syeikh: “Sekalipun kamu mengahwini seluruh perempuan yang ada di dunia ini, pasti anjing yang berkeliaran dijalanan itu juga akan nampak lebih cantik di matamu jika dibandingkan dengan mereka semua.”

Si suami tersentak, dan bertanya: “Kenapa tuan Syeikh berkata demikian?”

Syeikh: “Kerana masalahnya bukan terletak pada isterimu. Tetapi masalahnya adalah bila manusia diberi hati yang tamak, pandangan yang menyeleweng, dan kosong dari rasa malu kepada Allah, tidak akan ada yang bisa memenuhi pandangan matanya kecuali tanah perkuburan.”

Rasulullah SAW bersabda: “Andaikan anak Adam itu memiliki lembah penuh berisi emas pasti ia akan menginginkan lembah kedua, dan tidak akan ada yang bisa memenuhi mulutnya kecuali tanah. Dan Allah akan menerima taubat siapa yang mahu bertaubat.”

Syeikh: “Jadi, masalah yang kamu hadapi sebenarnya adalah kamu tidak menundukkan pandanganmu dari apa yang diharamkan Allah. Sekarang, apakah kamu menginginkan sesuatu yang akan mengembalikan kecantikan isterimu seperti pertama kali kamu mengenalnya? Ketika ia menjadi wanita tercantik di dunia?.

Suami: “Ya, tentu sekali.”

Syeikh: “TUNDUKKAN PANDANGAN MU.”

Fikir2kan…..

جزاك الله خيرا

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India