DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Khamis, Jun 20, 2013

BSK 363. 20% pengurangan kuota haji 1434H banyak tu…..

السلام عليكم

بسم الله الرحمن الرحيم

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Dah lama kami tak bercerita. Sebabnya….. malas ada. Boring ada. Buntu pun ada juga kot.

Jadinya hari ini kami nak mula kembali. Kembali pelan-pelan bercerita.

Rejab telah berlalu meninggalkan kita. Hari ini 11 Syaaban 1434H bersamaan 20 Jun 2013.

Dari awal Rejab umat Islam memohon kepada Allah SWT dengan doa yang bermaksud;

“Ya Allah ya Tuhan kami. Berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikan kami ke bulan Ramadan.”

InsyaAllah bulan Ramadan is just round the corner. Dalam kalendar kat rumah kami, 1 Ramadan 1434H adalah pada 10 Julai 2013.

Kami tak nak cerita panjang pasal bulan puasa ini. Rasa-rasanya semua sudah siap siaga untuk menyambut bulan yang penuh keberkatan itu.

Kami nak cerita sedikit mengenai kuota haji.

No2512

Datuk Seri Jamil Khir Baharom mengumumkan pengurangan sebanyak 20% kuota jemaah haji Malaysia tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu dilaporkan berkata, arahan itu diterima secara rasmi daripada Duta Besar Arab Saudi ke Malaysia Fahad Al Rashid tiga hari lalu.

Setahu kami surat tawaran telah diterima oleh bakal-bakal jemaah haji negara kita. Seorang sahabat kami kat taman ini telah menerima surat tawaran dari Lembaga Tabung Haji (LTH). mengenai surat pengesahan penerbangan, sahabat kami ini berkata akan diperolehi pada bulan puasa ini.

Kami mendoakan agar sahabat kami dan isteri beliau dipilih oleh Allah SWT untuk menjadi tetamuNya dan tetamu RasulNya kerana LTH akan merombak semula senarai jemaah yang terpilih untuk menunaikan haji tahun ini mengikut arahan terbaru daripada kerajaan Arab Saudi itu.

Bagi kami 20% adalah jumlah yang besar kerana ianya melibatkan seramai 5,600 jemaah dari 28,000 jemaah negara kita ini.

Bukan nak mempertikai tetapi mengikut lapuran, arahan pengurangan 20%diterima secara rasmi tiga hari lalu kerana kerja menaik taraf dan pembesaran kawasan tawaf di sekeliling Kaabah di Masjidil Haram, Mekah.

Secara logiknya sekiranya ada pembinaan besar-besaran kerajaan Arab Saudi semestinya membuat pengumuman awal kepada negara-negara yang berkaitan kerana musim haji merupakan tarikh penting dalam kalendar negara-negara Islam.

Dek kerana  terlalu lewat mengformalkan pengurangan itu impaknya seramai 5,600 jemaah haji kita yang telah menerima surat tawaran untuk menunai haji berkemungkinan bakal menerima surat dukacita.

Semoga LTH dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri mempunyai ramuan terbaik untuk mengatasi isu ini.

So….. ya Allah ya Tuhan kami, wahai Tuhan yang hidup kekal lagi sentiasa berdiri sendiri. Wahai pencipta keindahan langit dan bumi. Wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kurnia, tiada Tuhan selain Engkau, dengan rahmat kurniaMu kami mohon pertolongan. Perbaikilah untuk kami semua urusan kami. Dan jangan Engkau membiarkan kami sekejap matapun. Amin.

لَا إِلَّهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India