DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Isnin, Julai 04, 2011

BSK 203. Kabinet sekat tarif Astro

Bismillah.
Assalamualaikum.

Rasanya belum terlalu lewat untuk kami beri pandangan berkenaan peningkatan tarif Astro.

Selain dari Bersih 2.0 satu lagi isu menarik pada pandangan kami ialah kenaikkan tarif perkhidmatan stesen televisyen Astro.

Kerana kenaikkan itu berkaitan terus kepada rakyat, maka atas sifat prihatin, kabinet memutuskan Astro tidak boleh menaikkan tarif perkhidmatan stesen berbayar itu.

No1363

Datuk Seri Dr Rais Yatim menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan memberi penjelasan…..

Kabinet tak benar Astro naik tarif perkhidmatan

Jul 1, 11 9:34pm

Kabinet hari ini memutuskan stesen televisyen berbayar Astro tidak boleh menaikkan tarif perkhidmatan mereka selagi tidak mendapat kebenaran daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), agensi di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan.

Menteri berkenaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata Kabinet, yang membincangkan isu itu pada mesyuaratnya hari ini, berpendapat Astro tidak wajar menaikkan sebarang tarif berkaitan perkhidmatan mereka.

"Saya telah bersetuju untuk SKMM tidak membenarkan kenaikan sebarang tarif kecuali ia diluluskan mengikut kadar yang berpatutan dan mengikut lunas undang-undang," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca-kabinet di Angkasapuri.

Beliau berkata setakat ini, Astro didapati melanggar undang-undang sedia ada berdasarkan notis awal kenaikan yang diedar kepada pelanggannya.

"Notis yang dikeluarkan oleh Astro itu nampaknya mencanggahi undang-undang yang ada di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Oleh itu, saya telah mengarahkan SKMM untuk mengambil tindakan sewajarnya memberitahu Astro untuk tidak meneruskan kenaikan sehingga suatu masa yang lebih sesuai untuk dilaksanakan demikian," katanya.

Menjelaskan maksud 'tindakan sewajarnya', Rais berkata ia terpulang kepada SKMM untuk menentukan jenis tindakan, sama ada menjurus kepada kompaun atau denda dengan jumlah yang dibenarkan mengikut akta berkenaan.

Astro baru-baru ini mengumumkan akan melakukan pelarasan terhadap pakej yang ditawarkan berkuat kuasa 11 Julai ini, dengan harga langganan bergantung kepada pakej pilihan pelanggan.

Langkah itu menyebabkan sesetengah pelanggan mungkin mengalami kenaikan sekitar RM1 hingga RM15 sebulan, manakala yang lain menikmati penjimatan RM4 hingga RM14.95 sebulan.

Di Malaysia rakyat wajib memperolehi  hiburan dengan harga yang rendah. Rakyat dilihat sangat-sangat memerlukan hiburan untuk menghilangkan stress dan mengembalikan ketenangan diri.

Tak apa jika harga bahan bakar naik. Tak apa jika harga barang makanan mahal. Tak apa jika harga ikan meningkat. Tak apa jika tarif letrik dinaikkan. Semuanya tak apa!

Siapa yang peduli kenaikan harga barang-barang. Kenaikan harga barang-barang tidak boleh dielakkan.

Rakyat perlu dan boleh berjimat cermat seperti saranan kerajaan.

Tapi….. tolong jangan naikkan tarif Astro. Rakyat boleh mati kutu! Kenapa? Kerana hiburan adalah keperluan asas masa kini.

Biar mati kebulur tapi jangan mati kutu.

Faham-fahamkan.

So….. Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya kami memohon Engkau tetapkan iman yang sempurna dan kurniakanlah kami sebenar-benar iman dan keyakinan dan lidah kami yang sentiasa menyebut nama-Mu dan jadikanlah hati kami hati yang khusyuk dan taubat kami sebenar-benar taubat yang diterima dan kami bertaubat sebelum mati dan kurniailah kami kelapangan ketika ajal maut dan kurniailah kami kemenangan dengan beroleh syurga dan terjauh dari neraka. Amin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India