DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Sabtu, September 08, 2012

BSK 321. Ron ko up lagi ke

Bismillah.
Assalamualaikum.

Pengguna-pengguna RON97 menerima berita yang kurang menyenangkan. Harga petrol kegemaran mereka itu di upkan lagi. Ceritanya…..

KUALA LUMPUR: Harga petrol RON97 akan naik 20 sen kepada RM2.70 seliter berkuatkuasa tengah malam ini.

Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Zulkifli Mokti, berkata kenaikan harga itu bagaimanapun tidak membabitkan petrol RON 95 dan bahan api lain.

Zulkifli berkata, peningkatan sebanyak 20 sen itu berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia kepada AS$114 setong minggu ini berbanding AS$105 minggu lalu.

"Kenaikan harga minyak mentah itu berikutan krisis di Asia Barat," katanya ketika dihubungi di sini.

Zulkifli juga berkata, harga minyak mentah dijangka terus meningkat berikutan situasi di Asia Barat itu yang mungkin berterusan.

Pada 31 Januari lalu, harga RON 97 yang diapungkan mengikut harga pasaran semasa meningkat 10 sen kepada RM2.50 seliter. – BERNAMA

Banyakkanlah bersabar.

No2268

Sementara itu PETRONAS telah melaporkan prestasi kewangan suku keduanya berakhir 30 Jun 2012.

Jom ikuti laporannya…..

Kuala Lumpur: PETRONAS mencatat untung sebelum cukai RM22.7 bilion pada suku kedua berakhir 30 Jun 2012 yang disandarkan kepada pendapatan RM70.7 bilion dalam keadaan persekitaran pasaran yang semakin mencabar.

Dalam tempoh enam bulan berakhir 30 Jun lalu, untung syarikat petroleum nasional itu naik 1.9 peratus kepada RM52.7 bilion daripada RM51.7 bilion yang dicatatkan sepanjang tempoh sama 2011.

Bagaimanapun, pada suku kedua untung sebelum cukai yang dicatatkan itu menunjukkan penyusutan 26.5 peratus disebabkan beberapa faktor yang tidak menyebelahi syarikat dalam tempoh itu.

PETRONAS berdepan beberapa keadaan mencabar dalam tempoh antara April hingga Jun lalu berikutan harga minyak yang rendah, masalah pengeluaran di Sudan Selatan serta peningkatan beban subsidi gas yang perlu ditanggungnya.

Lalui tempoh mencabar

Presiden yang juga Ketua Eksekutif Kumpulan PETRONAS, Tan Sri Shamsul Azhar Abbas, berkata kumpulan akan melalui tempoh yang mencabar sepanjang tempoh separuh kedua 2012, di samping berdepan kesukaran untuk melabur dalam perbelanjaan modal jika harga minyak jatuh di bawah AS$80 (RM248) setong.

Malah, beliau berkata PETRONAS berdepan kesukaran untuk menyamai prestasi kewangannya tahun lalu, apabila kumpulan mencatatkan keuntungan sebelum cukai RM90 bilion dalam tempoh sembilan bulan 2011.

“Kami sudah mengingatkan kerajaan supaya lebih berhati-hati kerana tidak banyak yang boleh kami lakukan (dalam persekitaran semasa). Pada suku ketiga ini, keadaannya akan menjadi lebih sukar,” katanya selepas melaporkan prestasi kewangan suku kedua PETRONAS, semalam.

Hadir sama, Pengerusi PETRONAS, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Shamsul Azhar berkata, walaupun harga minyak semasa berada dalam lingkungan AS$114 (RM353) setong, paras itu dijangka tidak akan berkekalan memandangkan ia dipacu oleh spekulasi semata-mata berbanding asas sebenar.

Letak asas unjuran harga minyak pada RM270 setong

PETRONAS, katanya meletakkan asas unjuran harga minyak pada AS$87 (RM270) setong dan penurunan sehingga AS$80 setong akan menyukarkannya menampung rancangan perbelanjaan modal berjumlah RM300 bilion sehingga 2015 serta memenuhi keperluan bayaran dividen kepada kerajaan.

“Harga minyak semasa ialah berikutan ketegangan yang berlaku di Asia Barat. Kita semua tahu tidak mungkin Amerika Syarikat (AS) dan Eropah akan menikmati proses pemulihan yang bermakna jika harganya kekal di atas AS$100, justeru harga yang kekal di atas AS$100 itu ialah disebabkan perasaan bimbang,” katanya.

Shamsul Azhar berkata, PETRONAS juga berdepan penurunan pengeluaran daripada lapangan minyaknya yang sudah berusia di negara ini serta menjangka arah aliran itu akan kekal sehingga 2014.

Laporan diatas menyatakan dalam tempoh Apr-Jun 2012, harga minyak rendah. PETRONAS juga dilaporkan akan menghadapi kesukaran pada suku ketiga.

Presiden PETRONAS menyatakan, “walaupun harga minyak semasa berada dalam lingkungan AS$114 (RM353) setong, paras itu dijangka tidak akan berkekalan memandangkan ia dipacu oleh spekulasi semata-mata berbanding asas sebenar.”

Unjuran harga minyak syarikat itu ialah US$87 bersamaan RM270 setong.

Kenapa harga RON97 dinaikan di saat dan ketika ini?

Ada yang membuat andaian kenaikkan cuma untuk seketika.  Ianya akan diturunkan semula.  Diumumkan semasa pembentangkan bajet pada akhir bulan Sep ini.

Betul tak betul? Gimik atau politik?

Sama-sama kita tunggu. Apa pun “Janji ditepati”.

So….. ya Allah ya Tuhan kami, tiadalah yang mudah melainkan yang Engkau jadikannya mudah dan Engkaulah yang menjadikan kesukaran itu mudah bila sahaja Engkau kehendaki. Maha suci Engkau sesungguhnya kami adalah dari golongan orang yang menzalimi diri sendiri. Amiiin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India