DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Sabtu, Julai 13, 2013

BSK 368. Shopping sakan Ramadhan

السلام عليكم

بسم الله الرحمن الرحيم

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Hari ini 04 Ramadhan 1434H bersamaan 13/07/2013. Dah hari keempat kita berpuasa ni.

IMG_20130712_103251Setiap Ramadhan kita akan berpuasa dan tiap tahun juga kita akan shopping sakan di bulan itu. Kita tidak dapat menolak naluri kita kerana bulan itu kita di offer tawaran berganda dalam urusan jual beli kita.

Siapa yang tak suka shopping kan. Jika tak beli pun boleh window shopping je. 

Shopping atau pun window shopping kat Aeon ke, Tesco ke, The Store ke, Parkson ke, bazaar Ramadhan ke, tak kisah asalkan puas.

Tapi itu bukan shopping yang dimaksudkan.

Apa yang dimaksudkan ialah seperti yang disabdakan oleh Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Semua amalan anak Adam digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa dengannya hingga tujuh ratus kali ganda, Allah Azza Wajalla Berfirman: Melainkan puasa, kerana ianya untukKu dan Aku sendiri yang akan membalasnya, mereka meninggalkan syahwat dan makanan keranaKu. Bagi orang yang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan: Kegembiraan ketika berbuka puasa dan kegembiraan ketika menemui Tuhannya, dan bau busuk (dari mulut orang berpuasa) kerana berpuasa lebih wangi disisi Allah daripada bau Misk. (minyak wangi kasturi).” (Riwayat al-Bukhari).

Setiap hari dalam bulan Ramadhan adalah hari penuh barakah dan peluang untuk menyucikan diri dan mendapat pahala daripada Allah SWT kerana setiap saat ada ganjaran pahala yang dijanjikan.

Rasulullah SAW merasa gembira setiap kali kedatangan bulan Ramadhan dan kegembiraannya itu di sampaikan pula kepada para sahabat Baginda.

Hadith Rasulullah SAW yang di riwayatkan oleh Imam Ahmad bermaksud:

“Sesungguhnya telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh keberkatan. Allah SWT telah memfardukan ke atas kamu puasanya. Di dalam bulan Ramadhan dibuka segala pintu syurga dan di kunci segala pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan. Padanya ada suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Barangsiapa tidak diberikan kepadanya kebaikan malam itu maka sesungguhnya dia telah dijauhkan dari kebajikan. Justeru bulan yang mulia ini dilipat ganda ganjaran pahala khususnya bagi membersihkan segala dosa serta mengembalikan fitrah akhlak manusia.”

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Apabila tiba malam pertama bulan Ramadhan seruan (dari langit) menyeru : Wahai orang yang ingin berbuat kebajikan teruskanlah (mara berbuat kebajikan), wahai orang yang ingin berbuat kejahatan hentikanlah, bagi Allah melepaskan ramai orang dari neraka. Seruan itu pada tiap-tiap malam.”(Riwayat al-Khamsah).

Kegembiraan Rasulullah SAW itu juga merupakan kegembiraan kita kerana kita adalah umat Baginda.

Allah SWT secara specific telah menetapkan tawaran-Nya kepada kita iaitu semua amalan anak Adam digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa dengannya hingga tujuh ratus kali ganda dan diantara keistimewaan puasa ramadhan ialah Allah akan menggandakan pahala bagi orang-orang yang berpuasa melebihi dari amalan-amalan lain sehingga Allah sendiri yang akan menentukan kadar pahala itu di akhirat.

Puasa adalah merupakan ibadat yang paling hampir dengan Allah iaitu bagi mereka yang mengikhlaskan diri kepada Allah. Ini kerana puasa merupakan rahsia antara hamba dan Tuhannya.

Solat yang cuma ada di bulan puasa dan tiada di bulan-bulan lain adalah solat Tarawih. Solat ini dilakukan pada setiap malam di bulan Ramadhan selepas menunaikan solat Isyak dan sebelum solat witir. Solat ini disunatkan kepada kaum lelaki dan juga wanita.

Nabi Muhammad SAW  menggalakkan kaum muslimin mengerjakannya kerana ia adalah antara syi’ar bulan Ramadhan. Ianya mempunyai fadhilat yang amat besar di sisi Allah.

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

"Sesiapa yang mendirikan solat (Tarawih) pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan, maka Allah ampunkan segala dosanya yang telah lalu."

Pada sepuluh malam terakhir Ramadhan kita disarankan untuk menambahkan amal ibadat kerana di salah satu malam diantara malam-malam tersebut akan berlaku Lailatul Qadar.

Kita boleh memperbanyakkan amal ibadat dengan beriktikaf di dalam masjid melakukan sembahyang-sembahyang sunat seperti sunat taubat, sunat tahajjud, sunat tasbih, sunat hajat dan sebagainya selain daripada sunat tarawikh, membaca al-Quran dan berzikir.

Daripada Aisyah r.a. katanya:

“Rasulullah SAW memperbanyakkan amalan apabila sampai hari yang kesepuluh terakhir daripada bulan Ramadhan, baginda juga membangunkan isterinya agar beribadat (sembahyang sunat, membaca al-Quran, berzikir dan lainnya) Baginda juga menjauhkan diri daripada bergaul serta bermesra dengan isterinya.”

Well….. kita perlu lakukan yang terbaik pada bulan ini kerana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: 

"Bulan Ramadhan juga ialah bulan yang awalnya di penuhi rahmat, pertengahannya di penuhi dengan keampunan dan akhirnya di penuhi dengan pahala yang menjadi penebus api neraka”.(Riwayat Muslim)

Rebut-rebutlah tawaran dan shoppinglah dengan ikhlas..

So….. ya Allah ya Tuhan kami, ya Allah sesungguhnya kami memohon keredhaan-Mu dan syurga dan kami berlindung dengan-Mu daripada siksa api neraka. Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, maka ampunilah kami, ibu-bapa kami dan sekalian kaum muslimin dan muslimat dengan rahmat-Mu, wahai Tuhan yang Pemurah lagi Maha Penyayang. Amin.

لَا إِلَّهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India