DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Selasa, Januari 22, 2013

BSK 339. Atok dan 16 alatan bedah dalam tubuh

Bismillah.
Assalamualaikum.

Terkedu juga dibuatnya bila kami membaca laporan dari Jerman ni. Jom baca….. 

Frankfurt: Keluarga seorang lelaki Jerman yang mati selepas seorang pakar bedah didakwa tertinggal 16 pelbagai alatan bedah dalam tubuhnya ketika satu pembedahan kanser prostat menuntut bayaran ganti rugi sebanyak AS$124,000 (RM364,573).

Dirk Schroeder, 74, menjalani pembedahan pada 2009 tetapi prosedur terbabit gagal untuk melegakan kesakitan beliau dan dalam masa tiga bulan pesakit kembali ke hospital selepas seorang jururawat yang melawatnya di rumah di Hannover menyedari pembalut luka terkeluar dari satu daripada lukanya.

Ketika menjalani dua pembedahan seterusnya sebanyak 16 alatan dikeluarkan dari tubuh mangsa termasuk jarum, gulungan pembalut enam inci, cebisan kapas dan sepasang topeng pembedahan.

Schroeder terselamat dalam pembedahan terbabit tetapi meninggal dunia tahun lalu selepas kanser beliau kembali merebak.

Keluarga mangsa kini menuntut sejumlah AS$124,000 dari hospital yang tidak didedahkan itu.

Peguam dan pakar perubatan keluarga berkenaan, Annette Corinth berkata, bahawa kesilapan seperti itu adalah unik dalam bidang perubatan.

Hospital bagaimanapun menafikan barangan terbabit tertinggal dalam badan Schroeder ketika pembedahan prostat, sebaliknya mengatakan bahawa semua barang terbabit memasuki tubuh mangsa selepas pembedahan.

Saya harap pihak hospital akan menyelesaikannya, jika tidak keluarga bersedia meneruskan saman, katanya.
Agensi

Satu peralatan tertinggal kat dalam tubuh pesakit biasa juga didengari. Tetapi bila sampai 16, tersentak juga dibuatnya. Nak cipta rekod Guinness ke?

Tak dapat dibayangkan betapa perit dan sengsara bila ada satu benda asing yang tak ada kena mengena dengan badan kita tiba-tiba berada dalam tubuh kita yang fragile ni. Ini pula 16! Giler!

Pihak hospital mengatakan semua barang terbabit memasuki tubuh mangsa selepas pembedahan. Betul ke tak betul? Hmm…..

No2493

Tak masuk akal doktor bedah dan pasukannya tertinggal atau sengaja meninggalkan benda-benda kat dalam tubuh atuk yang malang tu . Sengaja tak rasanya. Satu benda tertinggal mungkin. 16! Team Mr Bean ke?

Yang pasti orang dari sebelah sini mampu memberikan jawapan yang tepat terperinci dan bernas kepada peguam dan pakar perubatan keluarga atok malang tu. Jawapan dikira boleh selesaikan tuntutan kes saman keluarga atok tu. Tapi for sure menang hospital.

Jika diperhatikan benda yang dikeluarkan dari badan atok tu termasuk jarum, gulungan pembalut enam inci, cebisan kapas dan sepasang topeng pembedahan. Kat sebelah sini yang keluar selalunya jarum, paku dan kaca.

Well….. apa yang dunia ni tak ada? Semua adaaaa…..

So….. ya Allah ya Tuhan kami, tiadalah Tuhan yang berhak disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah yang satu, tidak ada sekutu bagiMu, kepunyaanMu kekuasaan dan segala pujian. Engkau yang menghidupkan dan mematikan dan Engkau berkuasa di atas segala sesuatu. Amin.

Wassalam.

Sumber Berita Harian 21/01/2013

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India