DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Jumaat, Februari 04, 2011

BBK 38. Abdul Aziz Bin Abdullah Bin Baz–Pelajaran Kesembilan

Bismillah.

Assalamualaikum.

Kami akan share Pelajaran Kesembilan hari ini. Sebelum itu kami nak refreshkan pada kawan-kawan tajuk-tajuk pelajaran terdahulu.

Pelajaran Pertama - Surah Al-Fatihah.
Pelajaran Kedua – Ma’na dan Syarat La Ilaha Illa Allah.
Pelajaran Ketiga – Rukun Iman.
Pelajaran Keempat – Pembagian Tauhid dan Syirik.
Pelajaran Kelima – Rukun Islam.
Pelajaran Keenam – Syarat-syarat Shalat.
Pelajaran Ketujuh – Rukun-rukun Shalat.
Pelajaran Kelapan – Kewajiban-kewajiban Shalat.

Pel 9

Bacaan Tasyahud.

Bacaan Tasyahud sebagai berikut:
No1170

Artinya:
”Segala penghormatan hanya milik Allah, demikian pula seluruh keselamatan dan kebaikan. Semoga keselamatan untukmu wahai Nabi, demikian pula rahmat Allah dan berkah-Nya. Semoga keselamatan untuk kami dan untuk para hamba Allah yang shaleh. Aku bersaksi bahwa tidak ada Ilah (yang diabdi) selain Allah, dan aku bersaksi bahwa Muhammad adalah hamba Allah dan Rasul-Nya”.

Kemudian setelah itu membaca shalawat untuk nabi saw, sebagai berikut:
No1171

Artinya:
”Ya Allah, berikanlah keselamatan kepada Nabi Muhammad dan keluarga Nabi Muhammad, sebagaimana Engkau telah berikan keselamatan kepada Nabi Ibrahim dan kepada keluarga Nabi Ibrahim, sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Mulia. Dan berkahilah Nabi Muhammad dan keluarga Nabi Muhammad, sebagaimana Engkau telah berkahi Nabi Ibrahim dan keluarga Nabi Ibrahim, sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Mulia”.

Pada Tasyahud Akhir (ia membaca bacaan Tasyahud Awal diatas, kemudian menambahkannya) dengan memohon perlindungan kepada Allah SWT dari adzab Jahannam dan adzab kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian, serta dari fitnah Al-Masih Ad-Dajjal.

Setelah itu ia memilih do’a yang dikehendaki, terutama do’a-do’a ma’thur (yang diriwayatkan dariRasulullah saw), misalnya do’a berikut ini:
No1172

Artinya:
Ya Allah, tolonglah aku untuk mengingatiMu dan bersyukur kepadaMu serta untuk membaguskan ibadah kepadaMu.

Ya Allah, sesungguhnya aku telah menganiaya diriku dengan penganiayaan yang banyak (banyak berbuat dosa dan maksiat), sedang tak ada yang mengampuni aku dengan maghfirah (ampunan) dariMu dan rahmatilah aku, sesungguhnya hanya Engkaulah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Adapun pada Tasyahud Awal, setelah selesai membaca dua Kalimah Syahadah, ia berdiri ke raka’at ketiga, pada shalat Zhuhur, Asar, Maghrib dan Isya. Dan jika ia membaca shalawat, maka hal itu lebih baik, atas dasar keumuman hadits-hadits yang menerangkan hal itu.

Diatas adalah Pelajaran Kesembilan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Disini, tashahhud awal seperti berikut:
No1173

Yang bermaksud segala ucapan selamat yang penuh berkat dan doa yang baik hanya semata-mata untuk Allah. Salam sejahtera ke atas kamu wahai Nabi dan Rahmat Allah serta keberkatannya. Selamat sejahtera juga ke atas kami dan ke atas hamba Allah yang soleh, aku naik saksi bahawa tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu pesuruh Allah.

Membaca selawat ke atas Nabi dalam tashahhud yang pertama sekurang-kurangnya menyebut: 
No1174 1 

Maksudnya:
Ya Allah, kurniakanlah keselamatan dan kesejahteraan ke atas Nabi Muhammad.

Membaca selawat kepada keluarga Nabi dalam tashahhud akhir:
No1174

Maksudnya:
Keselamatan dan kesejahteraan juga ke atas keluarga Nabi Muhammad.

Dan juga selawat Ibrahimiah dalam tashahhud akhir: 
No1175

Membaca doa selepas tashahhud akhir sebelum salam. Bacaan doa (contohnya) seperti berikut:
No1176

Yang bermaksud:
Ya Allah Ya Tuhan ku, ampunilah dosa-dosa ku yang telah lalu, mahupun yang akan datang, yang ku lakukan secara terang-terangan, mahupun yang aku rahsiakan dan yang tidak disedari dan apa yang Engkau lebih mengetahui dari ku. Engkaulah yang dahulu dan Engkaulah jua yang kemudian, tidak ada Tuhan melainkan Engkau.

Ya Allah, aku minta perlindungan dari Mu akan azab kubur dan daripada seksa hidup dan mati dan daripada kejahatan dajal, wahai Tuhan yang mengubah hati-hati manusia, tetapkan hati ku di atas agama Mu.

So….. semoga Allah SWT bukakan pintu hati kita sebagaimana orang-orang yang arif, dikurniakan kepada kita kefahaman nabi-nabi dan ilham para malaikat yang hampir dengan-Nya, semua itu dengan rahmat-Nya wahai Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Amin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India