DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Khamis, Jun 30, 2011

BBK 49. Umur adalah modal

Bismillah.
Assalamualaikum.

Kita hidup di waktu yang semakin hari semakin menyulitkan dan kekadang itu mencabar keimanan kita.

Waktu dimana iman keluar masuk dari dalam diri kita. Nauzubillah.

No1388

Kami ingin berkongsi satu perenggan dari kitab Bidayatul Hidayah (Permulaan Jalan Hidayah) hasil karangan Al Imam Hujjatul Islam Abu Hamid Al Ghazali  yang diterjemahkan oleh Abu Ali Al Banjari An Nadwi dan diterbitkan oleh Khazanah Banjariah Maahad Tarbiyah Islamiah Derang Pokok Sena Kedah Darul Aman.

Terima kasih kepada semua.

Perenggan di Bahagian Pertama iaitu Adab-adab Melaksanakan Ketaatan – Adab-adab Mempersiapkan Diri Untuk Sembahyang.

Mukasurat 74.

“….. Apabila engkau merancang pekerjaanmu dan menyusun waktumu pasti engkau akan melihat keberkatan daripada setiap waktumu yang sangat berharga itu.

Tetapi jikalau engkau biarkan dirimu dengan tidak teratur atau kosong daripada sebarang pekerjaan yang berfaedah seperti halnya binatang dan engkau tidak tahu apakah yang mesti engkau buat pada setiap waktu, nescaya engkau akan menyesal dan waktumu akan berlalu dengan sia-sia, sedangkan waktumu itu adalah umurmu. Dan umurmu itu adalah modal. Dan dengan modal inilah engkau mencari keuntungan. Hanya dengan umurmu sahaja engkau dapat mencapai kebahagiaan yang sebenarnya di negeri yang kekal abadi di sisi Allah Taala. Maka setiap nafas daripada nafasmu adalah laksana batu permata yang tak ternilai harganya kerana ia tidak dapat diganti walau dengan apa sekalipun dan apabila ia telah luput, ia tidak akan kembali buat selama-lamanya. Maka janganlah engkau menjadi seperti orang bodoh yang tertipu di dalam kehidupannya, di mana setiap hari mereka bersuka-suka dengan bertambah banyak harta benda mereka sedangkan umur mereka semakin berkurangan. Apalah faedahnya harta yang bertambah apabila umur jadi berkurangan. Oleh itu janganlah engkau bergembira kecuali dengan tambahan ilmu atau amal soleh kerana keduanya adalah sahabatmu yang menjadi temanmu yang setia di dalam kubur ketika keluarga, harta, anak dan kawan-kawanmu semuanya meninggalkan engkau.”

Kita dinasihatkan untuk merancang pergerakkan seharian kita. Membuat pekerjaan yang berfaedah untuk kebaikan dunia dan akhirat kita. Memenafaatkan umur yang masih dikurniakan Allah Taala.

Semoga apa yang kami kongsikan memberi kebaikan kepada kita semua dan juga keluarga kita

So….. ya Allah ya Tuhan kami, tambahkanlah ilmu kami dan luaskanlah faham kami. Wahai Tuhan kami, lapangkanlah dada kami dan mudahkanlah urusan kami. Ya Allah, keluarkanlah kami dari kegelapan ragu dan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman, bukakanlah bagi kami makrifat ilmu, berilah cahaya kepada hati kami sebagaimana Engkau beri cahaya kepada matahari dan bulan dan mudahkanlah bagi kami pintu-pintu kurniaMu, wahai Yang Maha Penyayang. Amin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India