DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Rabu, Ogos 22, 2012

BFK 193. Aidil Fitri penat bukan tak penat

Bismillah.
Assalamualaikum.

Ramadhan bulan keberkatan telah berlalu meninggalkan kita. Begitu pantas jarum jam berputar.

Adakah kita pasti telah menerima rahmat, keampunan dan janji pelepasan dari api neraka dari Pencipta kita. Setiap dari kita pastinya mengharapkan balasan yang terbaik dariNya.

Hari ni dah 04 Syawal dan kita ada 26 hari lagi untuk berRAYA. Sudah menjadi budaya kat sini untuk berRAYA selama sebulan.

Menurut kat kalendar, Ramadhan 29 hari je tapi Syawal 30 hari. Jadinya….. meriah gitu.

Tahun ini kami sekeluarga menjadi tuan rumah. Kali kedua kami buat kami. Sepatutnya adik kami yang menjadi host tahun ini tetapi kerana masalah teknikal kami dan wife mengambil alih.

Kami 3 beradik. Datang berkumpul pun 3 keluarga ni le. Keluarga kami, keluarga kakak dan keluarga adik. Jumlah kesemuanya 13 orang. Termasuk abah 14 semuanya. Mak meninggal tahun lepas.

Walaupun jumlahnya kecil tapi persiapannya memenatkan juga. Persiapan memasak untuk berbuka puasa dan hari raya.

Di kalendar, 01 Syawal iaitu Aidil Fitri adalah pada hari Ahad, 19/08/2012. Tahun terdahulu tarikh di kalendar bertepatan dengan pengumuman hari raya.

Persiapan kami bermula awal.

Biskut raya untuk tetamu disiapkan oleh wife dengan di bantu oleh abang dan anak ke-3. Anak ke-4 pun ada juga membantu. Anak ke-2 terlepas dari tugasan ini kerana masih kat tempat dia belajar. Ada le juga 7-8 jenis yang tersedia. Yang tak ada tat nenas dan peyek.

No2260

Bahan-bahan untuk lauk-pauk kami beli awal. Ayam bersih dan daging  lembu kami beli awal dan simpan dalam freezer. Bahan-bahan lain pun begitu juga.

Hari Jumaat, 17/08/12, kami sekeluarga dan memulakankan task.

Ada yang bersihkan bawang dan ubi kentang. Memotong dan merebus daging dan paru. Membersihkan daging ayam. Menghiris kacang panjang. Alhamdulillah, 1Keluarga bergotong-royong gitu.  

Hari Sabtu, 18/08/12, task sebenar bermula.

Seperti biasa juga, yang mengorganize task ini semestinya my dear wife. Dia yang berkebolehan memaksa rela anak-anak melaksanakan task dengan jayanya. Anak-anak ni bukan tak ada ability nak masak. Ada bakat semuanya. Cuma nak tak nak sahaja. Sabor je le.

Pukul 2.00 petang, ketupat siap direbus dan lauk-pauk dah selesai dimasak. Sambal goreng dan sayur kacang panjang semestinya ada. Resepi arwah mak tu…..

Memang target wife selepas jam 2.00 petang kami semua dah boleh rehat. Semestinya menepati KPI tu.

Lepas Asar kami ke rumah Abang Kasim. Orang penting gak kat taman ni. Pengedar roti canai mini sejuk beku. Wireman, handyman, semua boleh. Tiap hari raya, Aidil Fitri dan Aidil Adha kami buat tempahan lemang kat dia. Memang terbaik lemang abang ni.

Dekat pukul 6.00 petang kakak sampai. Adik pula menyusul tak lama kemudian.

Meriah kami semua berbuka petang tu.

Penat memang penat. Memasak. Membasuh dan mengemas peralatan dapur. Membasuh pinggan mangkuk dan sebagainya. Memang kami semua penat.

Sebagai host kami sekeluarga perlu melaksanakannya dengan ikhlas. Betul ke tak betul? Betul!

Pada kekawan semua, kami sekeluarga mengucapkan “Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan maaf zahir batin”.

So….. ya Allah ya Tuhan kami, berilah kami ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepada kami dan kepada kedua ibu-bapa kami dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai. Dan masukkanlah kami dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh. Amin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India