DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Ahad, Oktober 09, 2011

BSK 243. Sertai perjuangan negara berkebajikan

Bismillah.
Assalamualaikum.

Dua laporan yang ingin kami kongsikan, untuk kita sama-sama hayati dan fikir-fikirkan.

No1564

Laporan pertama:

PAS negeri Perak menerima bekas Pengarah Pendidikan Negeri, Datuk Adnan Ibrahim dan Laksamana Pertama (B) Mohamad Imram Abd Hamid menjadi ahlinya.

Datuk Adnan Ibrahim berkata , beliau menyertai PAS setelah mendapat hidayah untuk menyertai perjuangan PAS dan meninggalkan Umno selepas pulang dari tanah suci.

"Ketika saya berkhidmat dahulu, teruk saya maki dan memarahi guru-guru yang menyokong PAS. Saya ketika itu sangat benci dengan PAS dan memandang PAS ini sebagai parti yang mempergunakan agama demi politik," katanya dengan nada kesal.

Laksamana Pertama (B) Mohamad Imram Abd Hamid pula berkata, beliau masuk PAS kerana tidak yakin dengan perjuangan Umno.

"Perjuangan Umno hanya retorik semata-mata. Kata memperjuangakan Islam tetapi sebaliknya," katanya yang ingin bersama dalam PAS hingga ke akhir hayatnya.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad dalam ucapannya berkata, beliau mengalu- alukan kemasukan dua tokoh besar masyarakat ke dalam PAS.

"Bekas pegawai tinggi TLDM dan bekas Pengarah Pendidikan pun boleh masuk PAS, kenapa JKKK dan penoreh getah tidak boleh masuk PAS?" soalnya ketika melancarkan Program 'Jom Masuk PAS' anjuran Badan Perhubungan PAS Perak.

"Sekarang ini, orang dah pencen semua nak masuk PAS setelah lama 'digari' . Mereka tidak percaya Umno. Umno tidak relevan lagi, Umno sudah busuk hingga ke usus," tegasnya lagi.

Laporan kedua:

Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjelaskan tiga asas utama Negara Berkebajikan.

"Pertamanya, Negara Berkebajikan mestilah ditadbir oleh pemerintah yang berintegriti atau beriman dan juga rakyat yang berintegriti. …..

"Keduanya, Negara Berkebajikan mestilah bercirikan kerajaan yang wajib memberi pertolongan kepada rakyat yang memerlukan secara adil.

"Ketiga, negara berkebajikan menekankan ciri kepimpinan yang beriman, berakhlak, menepati janji dan adil untuk semua.

Beliau memberi penjelasan kerana  Datuk Seri Najib Razak, Perdana Menteri yang membentangkan belanjawan dilihat tak faham apa yang dimaksudkan oleh PAS sebagai Negara Berkebajikan.

Kami rasakan kedua-dua laporan itu ada titik pertemuannya.

Well….. fikir-fikirkan.

So….. ya Allah ya Tuhan kami, sucikanlah hati-hati kami dari kenifaqan, sucikanlah amalan-amalan kami dari sifat riya, sucikanlah lidah-lidah kami dari sifat dusta, sucikanlah mata-mata kami dari sifat khianat. Ya Allah tambahkanlah ilmu kami dan kurniakanlah kepada kami kefahaman, dengan berkat rahmatMu. Amin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India