DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Isnin, Oktober 24, 2011

BSK 249. 10 Resolusi HIMPUN selamat aqidah

Bismillah.
Assalamualaikum.

Kita hayati 10 resolusi Perhimpunan Sejuta Umat (HIMPUN):

  1. Menyeru agar semua pihak menghormati dan mendokong peranan Raja-raja Melayu untuk melaksanakan amanah sebagai ketua dan payung kepada pentadbiran Islam di Negara ini seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang tubuh negeri.
  2. Kerajaan yang memerintah baik diperingkat pusat mahupun negeri mestilah memastikan bahawa sensitiviti yang tertinggi di dalam Islam dari perlembagaan sebagai pedoman yang tertinggi di dalam negara yang dihormati. Sebarang bentuk pelanggaran termasuk menghina dan kedudukan Islam hendaklah dihukum berdasarkan peruntukan undang-undang yang ada.
  3. Menuntut supaya kerajaan dalam usaha memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri hendaklah memastikan supaya undang-undang pencegahan yang tegas dan kukuh untuk memelihara kemuliaan Islam di dalam perlembagaan dapat dimasukkan sebeagai kandungan utama.
  4. Menuntut supaya kerajaan mengambil langkah segara menggubal undang-undang khusus untuk mencegah dan membendung gejala memurtadkan umat Islam selaras dengan kedudukan Islam di dalam perlembagaan persekutuan.
  5. Menuntut agar sistem pendidikan negara disemak semula untuk memastikan tidak ada unsur yang boleh mendedahkan pelajar kepada penghakisan aqidah. Kami menggesa pihak Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia supaya menggubal sistem pendidikan yang berpaksi kepada aqidah tauhid dan penerapan akidah yang berkesan kepada pelajar-pelajar.
  6. Meminta kerajaan supaya mengadakan program-program penerangan yang menyeluruh dan berkesan di setiap saluran supaya masyarakat yang berbilang kaum dan agama di negara kita dapat memahami Islam dan kedudukannya di dalam negara untuk menghilangkan prasangka buruk dan kekeliruan terhadap Islam.
  7. Menyeru kepada seluruh pertubuhan politik dan bukan politik supaya meletakkan Islam sebagai agenda tertinggi dan utama melebihi kepentingan yang lain serta mengambil sikap yang serius terhadap sebarang usaha untuk menganggu-gugat kesucian Islam.
  8. Menyeru semua institusi dalam masyarakyat terutamanya ibu bapa mengambil tanggungjawab yang tegas di dalam mendidik anak-anak dengan kefahaman yang syumul agar dapat membentengi anak dan waris terdekat daripada terjebak di dalam aktiviti pemesongan akidah.
  9. Menggesa kerajaan supaya memantau dan mengawal aktiviti pihak media samada media cetak, media elektronik dan media baru. Sebarang bentuk penyiaran yang menyimpang dan menyentuh sensitiviti umat Islam dan keharmonian bernegara perlulah diambil tindakan yang tegas mengikut peruntukan undang-undang yang ada.
  10. Menyeru seluruh umat Islam yang hadir dalam perhimpunan ini mahupun yang tidak dapat hadir, melupakan segala perbedaan fahaman politik dan lain-lain hambatan untuk bersama bersatu menyongsong tugas berat mempertahan dan menyelamatkan aqidah umat daripada sebarang bentuk pencerobohan.

Kita mahu memelihara dan menyelamatkan aqidah umat Islam tetapi masalahnya kita masih enggan menerima Islam dengan sepenuhnya.

No1566

Setiap masalah yang melanda umat Islam di negara  ini kita  yakin dengan sepenuhnya  bahawa penyelesaiannya ialah dengan menggunakan peruntukan undang-undang yang sedia ada iaitu perlembagaan ciptaan manusia.

Kerana jauh didalam jiwa kita masih mempunyai kepercayaan menebal dan cukup yakin bahawa hukum Islam tidak dapat menyelesaikan masalah umat Islam dan masyarakat majmuk di negara kita ini.

Secara tidak langsung kita juga selari dengan pemikiran golongan orientalis dan anak-anak didik mereka yang tidak memperakui kenabian Muhammad S.A.W.

Pihak orientalis dan anak-anak didik mereka memberi pendapat bahawa Nabi Muhammad S.A.W mencipta undang-undang dan Islam itu sendiri. 

Tetapi pihak-pihak ini buntu untuk menemui jawapan bagaimana Muhammad S.A.W hanya dalam masa 23 tahun berjaya melaksanakan suatu undang-undang yang begitu syumul dan mencakupi dalam semua bidang kehidupan manusia.

Suatu peraturan yang sesuai sepanjang zaman dan di segenap tempat serta perbagai bangsa di dunia ini. Peraturan yang tidak perlu penggubalan semula.

Kerana penafian mereka itu menyebabkan mereka kehilangan kunci untuk merungkai kebuntuan mereka iaitu hubungan Allah Taala dan Rasul-Nya. Iaitu wahyu yang diturunkan kepada Nabi S.A.W melalui malaikat Jibrail. 

Oleh kerana itu, kita sebagai umat Muhammad perlu memastikan samada benar di akhir zaman orang Islam akan mengikuti teladan pihak-pihak yang tidak memperakui kenabian Muhammad S.A.W itu.

Atau adakah telah terbukti kita sudah pun menerima pakai teladan-teladan mereka?

Untuk bacaan: Pemuda PAS: Himpun bukti Umno wajib terima hukum Islam termasuk hudud.

So….. ya Allah matikanlah kami dalam islam dan hidupkan kami dalam islam. Kumpulkan kami bersama orang yang soleh tanpa rasa sedih dan juga tanpa difitnah. Amin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India