DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Sabtu, September 04, 2010

BFK 89. Duit Raya Ma

Bismillah.
Assalamualaikum.

Pagi semalam kami ke sebuah bank di Seremban 2. Well, nak tukar duit raya sikit. Duit lama dapat baru! Hehe. Sampai kat sana jam 9.30 pagi. Kaunter khas hanya dibuka pada jam 10.00 pagi. Tak nak buang masa kami pergi isi minyak kereta dulu. Lepas tu pergi ke sebuah kedai runcit, beli daun sup, daun bawang dan kelapa parut.

Sampai sekali lagi kat bank tu dalam jam 10.10 pagi. Dah panjang pulak orang berbaris. Huhu. Kaunter khas ni merupakan satu bilik dengan pintu cermin. Dah  sedia ada seorang pelanggan kat dalam bilik masa kami mula berbaris. Sepuluh minit berlalu tak keluar2 mamat sekor ni. Barisan semakin panjang. Kaki pun dah mula rasa macam meminta-minta "duduk2, kerusi2".  Huhu. Resah juga dibuatnya. Pelanggan lain pun sama keadaannya. Berpuluh ribu RM ke yang nak ditukar? Jam 10.35 pagi baru keluar si mamat ni. Aik! Orang Cina ma! Tahun Baru Cina lama lagi ma! Ish ish ish.
Jam 11.00 pagi selesai urusan kat bank tu. Duit baru tu. Masih keras lagi. Duit warna biru je. Haha.

Pasangan intim duit raya. Kalau tak ada sarung ni tak seronok raya. Betul ke? Duit raya ni pada kami diberi dengan ikhlas. Diniatkan sebagai sedekah. Pemberian kepada anak2 saudara, saudara mara yang berumur dan kanak2 yang datang beraya. Tambahan kepada sedekah yang diberikan pada bulan Ramadan.

Sedekah amat digalakan dalam Islam. Banyak pahalanya. Berilah dengan berpada-pada mengikut kemampuan kita. 

So.....semoga Allah SWT menjadikan kita hamba2 Nya yang ikhlas  lagi dermawan. Amin. Insya'allah.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India