DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Sabtu, Oktober 02, 2010

BSK 89. Salahlaku Polis Kenapa

Bismillah.
Assalamualaikum.

Terkedu juga kami bila membaca berita mengenai salah laku anggota polis dalam kes dadah yang dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuantan baru2 ni. Pada kami ianya bukan 1 perkara kecil yang boleh kita abaikan. Ianya merupakan 1 perkara atau isu yang amat besar. Ia membabitkan mereka2 yang diamanahkan untuk menjaga keselamatan dan kesejahteraan rakyat. Pegawai2 penguatkuasa undang2!

Akhtar said the court was also informed of a false report made by the complainant, as well as admissions by several policemen who had stolen some 40kg of the drugs, which were exhibits assigned for safeguarding.

Bukit Aman Acting Narcotics Crimes Investigation Department director, Datuk Othman Harun, verified that disciplinary action had been taken on 10 personnel, including an officer, regarding the case.

Kat atas tu secebis dari berita berkenaan. Nak baca berita penuh?

Tak sedap kalau kami nak ingatkan ada perumpamaan Melayu yang berbunyi "harapkan pagar, pagar makan padi". Tapi perumpamaan ini rasanya kena dalam kes ini. 

Kami faham, bukan kesemua anggota polis berlaku sedemikian. Segelintir sahaja! Tapi segelintir ni yang boleh mencemarkan reputasi  polis. Ibarat kata2 "kerana nila setitik, rosak susu sebelangga".

Tapi berbalik kat kes diatas. Kenapa dadah tu diambil? Apa gunanya mereka mengambil dadah tersebut? Sampai 40kg! Banyak tu! Guna sendiri? Dah ada buyer? Edarkan sendiri?

Kenapa perkara tu berlaku? Masalah ekonomi? Rumahtangga? Kesempitan? Kewangan? Gaya hidup mewah?


Harapan kami agar pihak berwajib membuat penganalisaan terperinci dan telus kenapa insiden ini terjadi. Adakah lagi insiden2 lain yang tidak diumumkan kepada rakyat? Bantu mereka2 yang terlibat dengan telus agar mereka akan menjadi kakitangan2 yang berwibawa. Siapakah yang boleh menjaga maruah dan integriti polis dan menjulang tinggi nama polis selain anggota dan warga polis sendiri. Cuba fikir2kan.

So..... semoga kita semua dianugerahi Allah SWT dengan iman yang teguh lagi mantap dalam mengharungi fitnah dunia. Insya'allah.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India