DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Segala puji bagi Tuhan Yang Menguasai Langit dan Bumi. Yang mengatur urusan makhluk. Selawat dan Salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Nabi dan Rasul Akhir Zaman dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Selamat datang. Selamat membaca. Semoga terhibur.

Jazakallah Khairan Kathira.Assalamualaikum Wrt. Wbt

Isnin, Julai 19, 2010

BSK 43. MLM Manis Atau Pahit, Pilihan Sendiri

Bismillah.
Assalamualaikum.

Malam tadi dalam slot cerekarama disiarkan drama yang bertajuk "Saham Neraka". Orait kisah yang dipaparkan. Drama terbitan Erma Fatima.

MLM tu manis atau pahit? Cuma kita sendiri yang dapat merasakan nya.


Balik kata kisah "Saham Neraka" tu. Dalam kisah tu kami dapat merasakan ketamakan yang dipamerkan oleh pengusaha dan juga ahli2. Dikisahkan juga mereka2 ini pengusaha2 dan ahli2 terdiri dari segala lapisan masyarakat. Boleh dikatakan semua mata duitan dan tamak. Pengusaha mencari terma2 yang power2 nak menghalalkan yang haram.

Nak ceritakan kami pun ada 2 kali terjerumus kat benda2 cam tu. Kali pertama pertengahan tahun 80an. Masa tu nama skim tu cam benda kat gambar ni.....

Nama skim tu "Labu Peram"! Tak tau plak kenapa nama cam tu.

Kami masuk RM21 je. Rasanya tu 1 bahagian je. Kami kongsi dengan kawan sepejabat. Pulangan nya RM350 kot. Dah lama sampai lupa plak. Hehe. Tak dapat pulangan pun. Burn cam tu je!

Kali kedua tahun lepas. Tahun 2009. Besar gak jumlah nya RM5,000 jugak le. Tapi kali ni menggunakan produk. Kita beli produk ni. Cari ahli 4 orang dan akan beranak pinak. Lagi banyak lagi bagus. Produk bagus tapi bila cara MLM, kita tak jual pun. Sama macam "labu peram", kita main duit je.

Kekadang tu bila benda tu tak betul kita macam susah nak dapatkan "downline". Rasa macam ada sesuatu yang blocking. Bila berusaha buat sedikit carian kat internet baru kami dapati cara tu ada unsur syubhah. Kantoi buat kali kedua. Jadi, cukup le bagi kami terkena kali kedua. Insya'allah tak kan ada kali ketiga.

Tapi bagi yang berjaya, memang berjaya betul. Tiap bulan dapat beratus ribu RM jugak le. Tu dugaan Allah SWT kat mereka kot!

So.....semoga kita dijauhi Allah SWT dari sifat2 tamak, kikir dan seumpamanya. Amin.

Wassalam.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India